Kysytyt kysymykset

Jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää, ota toki yhteyttä vieraskirjassa niin neuvotaan ja vastataan parhaamme mukaan.


Minkä rotuisen hahmon oikeasti saisin tehdä? 

» Ajanlan
» Ihminen
» Puolhaltiat
» Haltioista Thalassahaltiat ja Rheanhaltiat
» Peikot

Yllä ovat yleisimmät pelattavat rodut. Muita Ceresin rotuja voi erikseen kysellä mahdollisesti pelattaviksi. Muita kuin Ceresin teksteissä mainittuja kansojen edustajia ei voi olla päähahmoina. Eläimistä/lemmikeistä kannattaa kysyä erikseen, mikäli niitä ei löydy jo Ceresin eläimistön kuvauksista.


Ovatko yksinpelit sallittuja Ceresissä?

Ovat sallittuja.


Saanko lainata pelivuoroissani kokonaisia lauseita, jotka ovat peräisin jostain Ceresin ulkopuolisesta lähteestä?

Käytännössähän se menee niin, että muiden tekstejä saa lainata, kunhan ne kreditoi, ja merkitsee lähteet oikein, eikä tekijä ole sitä erikseen kieltänyt. Lainauksia toki saa käyttää, vaikka teksti pelivuorossa onkin suurimmilta osin oltava itse kirjoitettua ja luotua.


Miten Ceresissä toimitaan pelimäärien kanssa? Voiko samalla hahmolla siis pelata samanaikaisesti useampaa kuin yhtä peliä, ottaen huomioon että kyseiset pelit sijoittuvat kohtuu selkeälle aikajanalle?
Foorumin pelejä selaillessani en saanut tähän ihan varmaa vastausta, ja joissakin paikoissa vastaava “halkeentumistapa” ei ole edes käytössä, joten katsoin parhaaksi kysäistä.

Yleisenä käytäntönä on pidetty, että yksi peli/hahmo kerrallaan. Aina jotain voi sumplia, mutta tämä on pidetty siksi, että jos pelissä A tapahtuu jotain peliin B vaikuttavaa, se voi olla haasteellista sovittaa sinne väliin. Ei siitä nyt hernettä vedetä nenään, mutta selkeyden vuoksi kannattaa yrittää pitää yksi hahmo yhdessä pelissä kerrallaan.


Entä voiko hahmojen menneisyyksiin liittyviä henkilöitä lisätä sivuhahmoiksi? Esimerkiksi vanhempia ja sisaruksia?

Voi.


Ei niin että olisin malttamaton tai mitään, mutta kuinkas pian seuraavan hahmon saa hankkia? Onko täällä sille mitään rajoituksia?

Sille ei ole olemassa mitään rajoitusta, eli jos hahmoideoita löytyy, niin kuvausta kirjoittamaan vaan! Ilman hahmokuvaustahan hahmolla ei saa pelata, ja hahmokuvaus pitää luetuttaa ylläpidolla ennen sillä pelaamista.


Mitä eroa on sivu- ja puolipäähahmoilla? Voiko toisten keksimiä sivuhahmoja käyttää itse peleissä, ja jos itse keksin peliini sivuhahmon, kirjoitanko sen tiedot tuonne “Muut hahmot” -alueelle?

Sivuhahmoa saavat käyttää kaikki ilman erillista lupaa. Se on nimensä mukaisesti hahmo, joka ei ole kenenkään pelattavana.

Puolipäähahmo tarkoittaa sitä, että se ei ole aktiivisesti pelissä, mutta on jotenkin kriittinen pelaajalleen (esimerkiksi päähahmon seuralainen tai oppilas). Puolipäähahmolla saa pelata vain pelaaja itse, ellei muuta sovita. Sen käyttöön vaaditaan pelaajan lupa.

Kuvauksen voi kirjoittaa “Muut hahmot” -alueelle.


Onko saatavilla pitsiä? voisiko leidini käyttää pitsikoristeisia leninkejä?

Pitsiähän voi olla erityyppistä, sitä voi vaikka virkata tai ommella, tai sitten suoraan nyplätä. En ole asiaan sen enempää perehtynyt, mutta pitsihän muodostuu erikokoisista silmukoista. Neulominenhan varmasti ainakin on osattu jo keskiajalla, samaten erilaiset koristekirjailut ja -ompeleet, eli uskoakseni myös pitsin tekeminen on ollut ihan mahdollista. Varmaankin ompelijat tekevät myös koristeompeleiksi pitsiä.


Mitä meikkejä on olemassa? Varmaan jonkin sortin huulipunaa ja poskipunaa, mutta löytyykö muuta?

Meikkejähän käytettiin jo antiikissa, mm. erilaisia silmämeikkejä huulipunan ja poskipunan lisäksi. Ja kautta aikain esimerkiksi hiiltä ja muita mineraaleja on käytetty kaunistukseen, samaten esimerkiksi nipistelyä. Eivät ne mitään superterveellisiä olleet, mutta elinikä muutenkin oli alhaisempi, joten kyllä, uskoisin meikeillä saavan ihan dramaattisiakin maskeerauksia ja meikkejä tehtyä.


Mitkä rodut voivat saada lapsia keskenään?

Haltiat ja ihmiset toki, kuten sanoitkin. Samaten haltiat keskenään (paitsi adrasteahaltiat voivat saada vain keskenään lapsia). Lohikäärmeet, kääpiöt ja kentaurit voivat saada vain omiensa kesken lapsia. On harvinaista, hyvin, hyvin harvinaista siis, että Ajanlan saisi lapsia haltian tai ihmisen kanssa. Se on mahdollista, mutta epätodennäköistä ja on mahdollista, todennäköistä, ettei lapsi voi tise saada enää lapsia.


Mikä on yleisin asumismuoto Ceresin suurissa kaupungeissa, esim. Dione?

Geez:
Kaupungeissa on taloja. Ne ovat usein aika kapeita ja usein korkeutta on parin tai kolmen kerroksen verran. Kaupungeissakin talo on kuitenkin usein vain yhden omistuksessa, eik siis mitään nykyaikaista kerrostalomeininkiä ole olemassakaan. Kaupungeissa usein talon alakerrassa toimii kauppa/leipomo/kahvila/etc. ja omistaja asuu perheineen ylemmissä kerroksissa. Tai sitten jotkut vuokraavat ylimääräisiä huoneitaan pois, vaikkei siitä voikaan käyttää sanaa “vuokrata”, sillä harvoin asuminen maksetaan rahana. Usein toisen katon alla asumisesta kiitetäänkin tekemällä mahdollisen myymälän töitä (-> apupoikana oleminen) tai tuomalla ruokaa.


Millaisia materiaaleja vaatteissa käytetään? Entä ovatko käyttöesineet puuta, kiveä, metallia vai jotain aivan muuta? Kuinka yleisiä ovat kivitalot? Käytetäänkö rakennuksissa tiiliä?

Mieltäni on polttanut eräs kysymys….. Mikä on yleisin materiaali talojen ikkunoissa?

Vaatetekstin löydät täältä. Luonnollisesti myös turkiksia ja nahkaa käytetään vaatteissa materiaalina, mutta nahasta tehdään harvemmin vaatteita ja esim. nahkakengät maksavat mailtaita. Turkiksetkin ovat eräänlainen varakkuuden merkki, vaikka turkishatut kylmemmillä seuduilla ovat aika yleisiä.

Lasi-ikkunat ovat mahdollisia Ceresissä, sillä keskiajalta on löydetty lasitettuja ikkunoita kirkoista ja muinaiset egyptiläisetkin valmistivat lasikoruja. Lasi on kuitenkin kallista, sillä se valmistetaan käsin. Useimmiten tavalliset ihmiset rakentavat taloihinsa ns. “luukkuikkunat”, eli ikkunan, jossa ei ole lasia, vaan vain puiset “reunat” ja ne luukut, jotka tarpeen tullen suljetaan talveksi.

Tiiliä taas käytetään vain linnoissa ja muureissa jne. jne., sillä tiilet ovat massiivisia ja isoja. Kivitaloja taas on vähän, sillä Ceresissä ei osata vielä muokata kive sellaiseksi miksi halutaan ja luonnonkivistä on hiukkasen vaikeaa saada rakennettua talo, josta ei lämpö karkaa. Sen takia ainakin ihmisten keskuudessa puutalot ovat kaikista yleisimpiä, sillä Ceresissähän sitä puuta riittää. Kaupungeissakin on siis puutaloja, minkä takia tulipalot eivät ole mitenkään harvinaisia.

Käyttöesineistä suurin osa on puuta, luuta tai kiveä. Myös savea käytetään. Haltioilla onkin sitten aivan omat keksintönsä.


Käytetäänkö Ceresissä ollenkaan ruutia esim. ampuma-aseissa, tykkeissä tai kanuunoissa? Ceresissähän on merirosvoja, niin kai he käyttävät ruutia jollain tapaa vai onko se korvattu magialla vai käyttävätkö ollenkaan? Voiko korkeammalla virkamiehellä olla pientä yksinkertaista ampuma-asetta?

Celeb:
Hehee tätä on mietitty aiemminkin! Ampuma-aseita Ceresistä ei löydy vaikka ruutia kyllä käytetäänkin. Esim. merirosvot (sodan käynnissä myöskin) kayttävät ruutia magialla käytettävissä räjähteissä. Nettisivustolta löytyvästä merirosvotekstistä pitäisi löytä hiukan infoa. Merirosvoteksti löytyy täältä.


Millaisia ehkäisymenetelmiä Ceresissä käytetään, jos käytetään? Voiko Ceresissä tehdä abortin, ja miten? Miten katsotaan avioliiton ulkopuolisia seksisuhteita? Milloin haltiat tulevat sukukypsiksi?

Geez:
Aborttihan on kirurginen toimenpide ja moderni aborttihan on tullut käyttöön vasta 1900-luvun loppupuolella… Kondomeita on valmistettu iäisyydet, mutta ne ovat olleet usein kankaisia / sianrakosta tehtyjä, jolloin niiden teho on ollut hyvinkin kyseenalaista.

Tiivistettynä voisi sanoa, että ehkäisykeinoja taas on ollut useita. Jotkut ovat hei nielleet pieninä määrinä myrkyllisiä aineita, esim lyijyä! Raamatun aikoihin uskottiin jo, että keskeytetty yhdyntä (= mies ei laukea naisen sisälle, juu-u) toimisi ehkäisykeinoja: näinhän ei siis ole. Suosittuja ovat olleet kuitenkin erilaiset perimätietona säilyneet yrtit, joilla uskottiin olevan vaikutuksia raskauden kehittymiseen, mutta myös erilaisia mekaanisia laitteita ja pusseja on ollut olemassa antiikin aikaan.

Keskiajalla oli myös aika normaalia jättää äidistään vielä riippuvainen lapsi heitteille. Köyhemmät naiset antoivat myös lapsiaan rikkaimpien perheiden kasvateiksi, jos perhe ei itse voinut saada lasta. Joskus lapsi saatettiin myös antaa luostariin, sillä luostareissahan oli paljon orpolapsia, jotka saivat luostarissa katon päänsä päälle ja ruokaa, sekä myös peruskoulutuksen.

Tinanja:
Avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin suhtautuminen riippuu lähinnä siitä, missä yhteiskunnan osassa ollaan. Varakkaammissa, ns. aatelisten piireissä suhtautuminen on nuivaa, eikä avioliiton ulkopuolisia lapsia suvaita juuri lainkaan. Haltioiden yhteisöjen keskuudessa suhtautuminen on usein samanlaista (kannattaa kuitenkin lukea vielä haltioiden rotukuvaukset, jos siellä on mainittu jotain erikseen). Haltiat lasketaan sukukypsiksi viimeistään aikuisiän kynnyksellä, hieman sitä ennenkin.


Paljonko maksettaisiin palkkiota sellaisesta rikollisesta, joka on surmannut todistettavasti ainakin kolme ihmistä? Kaupunginhallitus/armeija etsintäkuuluttajana.

N. 10-15 deneä, sillä se summa saa keskivertokansalaiset kiinnostumaan olemalla jo kohtalaisen suuri summa.


Voiko hahmollani olla lemmikki?

Yleinen vastaus on, että voi. Erikoisemmista lemmikeistä kannattaa kysyä, mutta pääsääntöisesti hahmoilla voi olla lemmikki/lemmikkejä.


Luotteko ja kirjoitatteko viesteihin loitsuja vai ohitatteko loitsut vain toteamalla, että hahmo lausui sellaisen ja sellaisen loitsun?

Loitsuja saa suunnitella, tai esimerkkiloitsulistaa saa käyttää mallina/lähteenä. Loitsun voi myös kertoa sanoin: eli mitä loitsu tekee, mutta silloinkin on huomioitava se, miten mahdollinen loitsu on ja miten pitkä siitä tulisi.


Mikä vuodenaika Ceresissä on?

Vuodenajat pääsääntöisesti seuraavat samaa vuodenaikaa, mikä meilläkin on: kesällä on kesä ja talvella on talvi. Käytännössä tämä kuitenkin voi vaihdella pelitahdin ja pelien aikajatkumojen järkevyyden kannalta: ensimmäisessä vuorossa olisikin hyvä merkitä se, mikä vuodenaika pelissä sillä hetkellä on.