Lyhyt opas Ceresiin

Tämän ei ole tarkoitus korvata mitään sivuston laajempaa infokokonaisuutta tai tekstejä, vaan antaa nopea katsaus siihen, millainen Ceres on maailmana ja helpottaa tietomäärään tutustumista. Kaikkea ei tarvitse lukea kerralla, ja tämän on tarkoitus antaa yleiskuva maailmasta. Linkit tekstissä johtavat lisätietoon kyseisistä aiheista.

* * *

Ceres on myöhäiskeskiaikaan sijoittuva fantasiamaailma, josta löytyy keskiajalle hyvin tyypillinen voimakkaasti luokkiin jakautunut, sekalainen yhteiskunta ylimystöineen ja köyhine kerjäläisineen. Ilmastollisesti ja maantieteellisesti maailma on hyvin Maan kaltainen: sieltä löytyy suuria vuoristoja, joiden alla kääpiöt kaivavat jalometalleja ja takovat legendaarisia esineitä, aavikoita, joilla aavikkohaltiat vaeltavat lähteeltä lähteelle, ikimetsiä, joissa peikot ja harvat vielä säilyneet jätit kulkevat ja jäätikkö, jota asuttavat erikoisten eläinten lisäksi jäähaltiat.

Haltioiden ja peikkojen lisäksi maailmaa asuttavat erakkoluontoiset, ihmisiä muistuttavat siivekkäät Ajanlanit ja kaupunkeihin ja kyliin pääsääntöisesti keskittyneet ihmiset. Elämää värittää magia jayhteiskuntaluokat jakavat kansan useaan osaan ja jokainen tuntuu olevan oman elämänsä seppä. Elinkeinoina rehellisten, normaalien ammattien lisäksi tapaa myös ammattirikollisia ja palkkasotureita, jotka tekevät maksua vastaan lähes mitä tahansa. Erityyppisten elinkeinojen myötä vaihtelee myös elintaso, joka on suoraan verrannollinen siihen, voidaanko kyseiseltä persoonalta odottaa luku- tai kirjoitustaitoa, jotka ovat yleisellä tasolla melko harvinaisia taitoja. Luku- tai kirjoitustaitoa voidaan odottaa hyvin varakkaiden henkilöiden lisäksi myös kauppiailta, maagikoilta ja parantajilta.

Valuuttana Ceresissä käytetään kulta-, hopea ja pronssirahoja, Ceresläisiltä nimiltään dene, sayr ja ner. Ne toimivat kymmenjärjestelmällä, ja muistuttavat kolikoita, vaikka muoto vaihteleekin. Materiaalista ja painosta on helpoin tunnistaa, mistä kolikosta on kyse. Hinnat muodostuvat yksinomaan kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Yhteiskuntaan kuuluu myös erottamattomasti magia, joka osaltaan vähentää tarvetta kehitykselle. Magiaa käytetään hyödyksi esimerkiksi lumoamalla eri esineitä, ja voimakkaimmilla loitsuilla voidaan jopa siirtää eläviä olentoja paikasta toiseen. Maagikkojen kanssa lähes rinta rinnan kulkevat parantajat, jotka käyttävät heille suotua magiaa eri lailla, ilman loitsuja ja parantamaan eri olentojen vammoja.

Mantereelle keskittynyt, muutamalle vallan antava hallinto hallitsee nimellisesti koko suurta mannerta, mutta kaupunkien pienemmät paikallishallinnot saavat käytännössä lähialueisiinsa enemmän valtaa. Tritonilla on oma hallintonsa, joka pyrkii olemaan riippumaton mantereen hallinnosta. Yhteishallinon alla on Calibanin saaristo, joka saa resurssinsa lähimmiltä kaupungeilta. Nimellinen verotus, jossa verottajat vetävät välistä, rahoittaa hallinnon myös kaupungeissa.

Suuret linnat ja romanttiset tarinat ovat usein pelkkää kuvitelmaa, sillä maailman suurin kaupunkikaan ei kiiltele upeine rakennuksineen, vaan keskivertokansalaisten rakentamien talojen muodostama kaupunki on rakentunut vaiheikkaan historian seurauksena suoraan meren äärelle kauppareittien ja kalastuksen takia. Kylät ovat rakentuneet melko tasaisin välimatkoin matkustamisen helpottumiseksi, ja kaupungit kasvaneet vehreille alueille tai merenrantaan elinkeinojen perässä. Suuriksi kaupungeiksi laskettavia asutuskeskuksia on muutama; Dione, jota nimitetään pääkaupungiksi, Phoebe, jossa sijaitsee ainut hallinnon rahoittama kirjasto.

Pukeutuminen noudattaa hyvin käytännöllistä ja yksinkertaista linjaa niin kauan, kun omaa varallisuutta ei tarvitse esittelemällä esitellä. Materiaaleina pääsääntöisesti käytetään villaa sen helpon saatavuuden ja helpon työstettävyyden takia, pellavaa ja puuvillaa käytetään, kun sitä on saatavissa miellyttävämmän käyttökokemuksen takia, vaikka se ei vedä vertoja villan lämpimyydelle. Silkkiä käytetään vain harvoin, kalleimmissa tapauksissa. Kirjailuja käytetään eri materiaalien koristeluun, mutta laadun ja hinnan määrittelee langan materiaali, miten se on kirjailtu ja mihin materiaaliin kirjailut ovat tehty. Värjääminen on hidasta, eikä tuota aina tasaista tulosta, joten se on sitä kalliimpaa, mitä kirkkaampia värejä tarvitaan. Vaatteet vaihtelevat siis mitäänsanomista, käyttötarkoitusta ajatelluista vaatekappaleista loisteliaisiin juhla-asuihin, joita tuskin koskaan pestään.

Hygienia onkin toisinaan hieman mitä sattuu. Yleistä käytäntöä peseytyä säännöllisesti ei ole, ja lähinnä hajuhaittoja ehkäistään – toisinaan peseytymällä, ja vaatteita pesemällä, mutta myös vaatteisiin piilotettavilla voimakkaasti tuoksuvilla yrteillä, jotka voivat olla tuoreita tai kuivattuja. Eri rotujen käsitykset hygieniasta vaihtelevat suuresti, mutta vaihtelu on suurta myös yksilötasolla.

Hygieniataso vaikuttaa suoraan myös siihen, mitä juodaan ja syödään niin majataloissa kuin yksityistalouksissakin. Juomana käytetään pääsääntöisesti halpaa, hieman käynyttä simaa, jota juovat kaikki lapsista aikuisiin, ja käymisaikaa säätelemällä voidaan vaikuttaa alkoholipitoisuuteen. Siman lisäksi yleisenä juomana ovat limonadit mehujen lisäksi. Limonadeja saadaan käyttämällä erityyppisiä mehuja, ja niitä suositaan pidemmän säilyvyysajan vuoksi. Aikuisten yleisenä juomana pidetään erityyppisiä ja -hintaisia oluita, ja sitä maustetaan ja makeutetaan usein hunajalla. Viinit ovat kallista herkkua, samaten kaakao ja erikoisteet. Teetä juodaan myös paljon. Vettä juodaan silloin, kun se on puhdasta ja sitä on saatavilla.

Ruokavalio muodostuu suurimmaksi osaksi kahdesta peruspilarista: lihasta, tuoreesta tai säilötystä, ja viljasta, josta leivotaan leipiä, piiraita ja jota käytetään mm. oluen tekemiseen. Satunnaisesti vuodenajan mukaan käytetään myös muita kasviperäisiä tuotteita. Ruokavalio varakkaammilla on hyvin proteiinipitoista, kasviksia käytetään vähän, ja pahimmillaan ruokavalio koostuu pelkistä viljaperäisistä tuotteista, sillä ne ovat edullisia ja helposti saatavilla vuoden ympäri. Ruokaa säilötään, erityisesti lihaa, suolaamalla, ja suola onkin yleisin mauste mitä käytetään. Ruuan maun parantamisen lisäksi mausteita saatetaan myös käyttää peittämään pilaantunutta makua.