Pelaajaksi?

Teksti on päivitetty 3.1.2016.

Kuten jo saatoit huomatakin, Ceres on melko laaja maailma, johon sisältyy paljon yksityiskohtia. Tämän osion on tarkoitus selvittää sitä, miten tätä tietomäärää tulee lähestyä, ja mitä tarvitset hahmonluontia ja liittymistä varten. Voit myös jättää kysymyksiä suoraan tähän osioon alla olevan kommenttikentän kautta tai lähestyä ylläpitoa myös sähköpostin tai vieraskirjan kautta.

Mikäli haluat liittyä tai harkitset sitä, tämä on oikea paikka aloittaa. Kokemuksella, joka sinulla on tai ei ole roolipelaamisesta, ei ole väliä – toivotamme kaikentasoiset pelaajat tervetulleiksi. Ikäsi ei ole myöskään merkittävä asia pelaamisen kannalta.

Foorumiroolipeli?

Arlin on kuvannut foorumilla roolipelaamisen tiivistetysti seuraavaan kappaleeseen, ja lisätietoa voit löytää vielä itsenäisestikin esimerkiksi Googlettelemalla. Ceresin pelaamiskäytäntöjä sivutaan vielä myöhemmin tässä tekstissä.

“Foorumipohjainen tarinankerrontaroolipelaaminen on vuoropohjaista foorumilla tapahtuvaa tarinankerrontaa, jossa eläydytään itse kehitettyyn tai ennalta määrättyyn hahmoon. Maailma ja pelin säännöt ovat ennalta määriteltyjä ja tarkoituksena on sovittaa hahmo kyseiseen maailmaan sääntöjen mukaan siten, että hahmon persoonallisuus ja mielialat eivät ole kirjoittajan omia, vaan hahmon omia. Kerronta etenee vuorotellen toisten pelaajien ja heidän hahmojensa kanssa siten, että yksi kirjoittaa oman hahmonsa (näkökulmasta) pelivuoron ja toinen jatkaa omalla hahmollaan. Juoni muotoutuu hahmojen vuorovaikutuksesta ja sitä voidaan suunnitella tai olla suunnittelematta etukäteen. Tavoitteita ei ole ja halutessaan pelaaja voi jopa tapattaa oman hahmonsa, jos säännöissä se sallitaan ja aloittaa toisella hahmolla uudestaan uusilla lähtökohdilla. Hahmoja voi olla useampia.”

Infojen lukeminen

Vuosien varrella Ceresiin on kertynyt paljon informaatiota maailmaan liittyen uusien kysymysten ja ajatusten herätessä. Kaikkea ei ole tarkoitus omaksua ja osata ulkoa, mutta taustatieto antaa mahdollisuuden pelatessa tukeutua yksityiskohtaisesti maailmankuvaan. Ennen liittymistä sinun olisi tutustuttava ainakin “Lyhyt opas Ceresiin” -osioon, jossa on tiivistetty Ceresin maailmankuvaa kahden sivun mittaiseksi tekstiksi. Lisätietoa ja syventävää tietoa löydät sivustolta ja niitä voi lukea tarpeen vaatiessa. Mahdollisiin kysymyksiin ylläpito vastaa mielellään.

Pelaaminen

Tämän otsikon alta löydät perustiedot ja vähäiset säännöt, joita meillä noudatetaan, ja nekin liittyvät pääsääntöisesti pelaamiseen. Niitä ei ole tarkoitettu kiveen kirjatuiksi laeiksi tai rajoituksiksi, vaan ohjeiksi, joista saa sovitessa joustaa esimerkiksi pelatessa. Pelaamisen ulkopuolella käyttäydytään hyvien käytöstapojen mukaan ja ollaan kohteliaita muita kohtaan. Minkäänlaista kiusaamista ei Ceresissä hyväksytä ja noudatamme Suomen lakia toimissamme.

Alla vielä pelaamiseen liittyviä ohjeita muutama:

» Pelataan tarinankerrontamuodossa, eli ei käytetä tähtiä pelivuoroissa. Yleisintä on kirjoittaa hän-muodossa imperfektissä.
» Murretta ja puhekielisiä ilmaisuja saa käyttää pelatessa puheenvuoroissa, ja foorumin muissa keskusteluissa.
» Autohittaaminen, eli toisen hahmon liikuttaminen (myös vahingoittaminen!) ilman hahmon omistajan lupaa. Tulkinnanvaraisen säännöstä tekee kuitenkin se, että esimerkiksi kädestä kiinni ottaminen tai toiseen ohimennen koskeminenkin lasketaan autohittaamiseksi, joten ihan pilkunviilaajia ei tämän säännön suhteen olla, ja vastapelaajan kanssa voi sopia pelikohtaisista käytännöistä tarvittaessa.
» Munchaus, eli oman hahmon voittamattomaksi/täydelliseksi tekeminen. Ethän sinäkään ole täydellinen? Sitä paitsi, täydellisellä hahmolla pelaaminen on täydellisen tylsää.
» Jakautuminen, eli saman hahmon eri paikkaan ja aikaan sijoittuvat samanaikaiset pelit eivät ole suositeltavia. Toisessa pelissä voi helposti tapahtua jotain, joka vaikuttaa myös toiseen peliin, tai jonka pitäisi vaikuttaa toiseen peliin hahmon oman aikajanan perusteella. Jakautuminen ei ole kuitenkaan täysin kiellettyä.

Aktiivisuus

» Foorumilla on käytätä vähintään kerran kahdessa viikossa, ja tästä tulee jäädä jotakin jälkiä esimerkiksi viestien muodossa.
» Pelivuoroja tulisi kirjoittaa säännöllisesti ja kaikilla hahmoilla on pelattava säännöllisesti. Ceresissä on kuitenkin pelattava vähintään kerran kuussa.
» Poissaoloista voi ilmoitella foorumilla sille osoitettuun topiciin, ja siellä on hyvä mainita esimerkiksi lomista, reissuista ja muista syistä, jotka voivat vaikuttaa aktiivisuuteesi.

Hahmonluonti ja hahmo

Hahmokuvauksella haet siis Ceresiin pelaajaksi. Hahmokuvaus on kirjallinen kuvaus/analyysi hahmosta, jolla aiot pelata Ceresissä. Muut pelaajat näkevät kuvauksen, mutta heidän hahmonsa eivät saa olla tietoisia hahmokuvauksessa mainituista (yksityis-)asioista, mikäli hahmo ei ole niitä saanut järkevästi tietoonsa (eli metapelaaminen on kiellettyä). Hahmon mahdollisen peiteammatin lävitse ei siis voi nähdä, ellei hahmo sitä pelissä itse paljasta.

Hahmokuvauksen kirjoittamiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Sinun itsesi on paljon helpompi pelata hahmollasi, kun olet miettinyt huolella, ja hahmo todennäköisesti on myös miellyttävämpi pelata silloin. Käytä siis kuvaukseen aikaa ja suunnittele hahmoasi jo ennen kuvauksen kirjoittamista. Kokonaispituudeksi pitäisi tulla noin kaksi sivua kappalejakoineen, ja hahmorajoitus on kuusi hahmoa pelaajaa kohden.

Ceres on pieni peli, joten erikoisten hahmojen määrää joudutaan rajoittamaan, jotta jokainen vastaantulija ei olisi rikollisjärjestön johtaja, tai karkotettu Atlashaltia. Kysy kuitenkin rohkeasti, jos sinulla on mielessäsi jokin (Ceresille) harvinaisempi hahmoidea.

Ensimmäinen hahmo muutama sananen. Ensimmäiseksi hahmoksi ei hyväksytä (kuin korkeintaan poikkeuspoikkeustapauksissa) mitään suuruudenhullua maagikkohuumekauppiasta tai muuta yliampuvaa. Ensimmäiseksi hahmoksi sopii suhteellisen normaali, ominaispiirteiltään jollain lailla mielenkiintoinen, erityinen hahmo. Älä myöskään tee hahmostasi liian tavallista, sillä pelaamisesta voi tulla yksitoikkoista – mieti hahmollesi erityispiirre, luonteeseen, tavoitteisiin, jokin motivaatio… Älä varasta muiden hahmoja tai ideoita (esimerkiksi kirjasta tai elokuvasta), hahmon tulee olla itse kehitelty.

Tässä ohjeet, joita kannattaa noudattaa hahmokuvauksen laatimisessa. Osioiden ei tarvitse olla kuitenkaan alla olevassa järjestyksessä. Hahmokuvauksen kokonaispituudeksi pitäisi tulla vähintään 2 A4:sta normaalikokoisella fontilla (kappalejakoineen). Kappaleissa tulee olla useampi kuin yksi virke.

» Hahmon nimi: Parhaimmillaan tämä on itse keksitty/muodostettu. Se voi olla myös jokin harvinainen, eksoottinen nimi, mutta mieti, sopiiko se fantasiamaailmaan. Apuna nimiongelmissa voi käyttää esimerkiksi behindthename.comia, tai Fantasy Name Generatoria.
» Sukunimi kertoo varallisuudesta ja suvun vallasta: se on siis vain harvoilla (apuna voi tarvittaessa käyttää esimerkiksi surnames.behindthename.comia.
» Rotu: Mitä rotua hahmosi edustaa? Pelattavat rodut on mainittu erikseen yhteiskunta – linkin takana. Erikoiskysymyksissä/epätavallisissa roduissa kysy, ennen kuin kirjoitat kuvausta.
» Ammatti: Ammatinvalinnassa voit käyttää omaa järkeä. Sitä ei ole pakko mainita, mutta esimerkiksi vaeltaja/seikkailijakin käy. Erikoisia ammatteja, kuten palkkamurhaajia/salamurhaajia, varkaita, rikollisjärjestöihin kuuluva, voi saada hahmolleen kysymällä – peli on kuitenkin pieni, joten rajoitamme hieman “erikoisammattien” määrää.
» Sukupuoli on hyvä mainita selvyyden vuoksi.
» Ikä: Ihmisten vuosissa, mutta voit mainita myös sen muiden rotujen ikänä, jos mainitset sen ihmisten vuosissa.

» Ulkonäkö: Kaikkia kiinnostaa, miltä hahmosi näyttää. Kerro myös siitä, miten hahmosi pukeutuu eri vuodenaikoina ja eri tilaisuuksiin, käyttääkö hän koruja, miten hän pitää hiuksiaan… Yritä luoda tarkka ja elävä kuvaus hahmon ulkonäöstä. Jos sinusta tuntuu, että esimerkiksi piirteet ovat “normaalit”, etkä saa pituutta kuvaukselle, niin mieti, miten “normaali” määritellään, ja miten saat ulkopuolisen kärryille ulkonäöstä: ovatko esimerkiksi kulmakarvat tuuheat, ohuet, tummat, vaaleat, silmät syvällä, lähellä tai kaukana toisistaan, nenän malli ja koko… Lista asioista, joita kuvauksessa voi mainita on loputon. Kuvan saa liittää kuvaukseen, mutta se ei ole pakollinen.

» Luonne ja tavat Miten hahmosi käyttäytyy eri tilanteissa? Tiuskiiko hän, onko hän korostetun ystävällinen, avoin tai sulkeutunut? Miten luonne ilmenee eri tilanteissa (ystävien kesken, tuntemattomia tavatessa, suuttuessa) tai onko tällä jokin erityinen luonteenpiirre, joka näkyy vain tietyssä tilanteessa? Onko hahmollasi tavoitteita? Mikä tätä ajaa elämässään eteenpäin? Kuvaile monipuolisesti ja kerro tarvittaessa lyhyitä esimerkkejä elävöittääksesi tekstiä.

» Menneisyys: Mitä hahmollesi on menneisyydessä tapahtunut? Lyhyt, tiivis kuvaus riittää hyvin.

» Muuta? Mitä muuta haluat kertoa hahmostasi? Ei ole pakollinen kohta.

Kun olet kirjoittanut kuvauksen, hakemuksesi on valmis. Lue se vielä kertaalleen lävitse ja lähetä se sitten sähköpostilla ylläpidolle osoitteeseen keonthe@gmail.com joko liitetiedostona tai tekstinä viestikentässä. Kun hakemuksesi on hyväksytty, voit rekisteröityä foorumille. Rekisteröidy omalla nickilläsi, älä hahmon nimellä – yksi tunnus/pelaaja, ja samalla tunnuksella pelataan kaikilla hahmoilla.

Kysymyksiä voi esittää foorumilta löytyvässä vieraskirjassa, sähköpostilla tai alla olevassa kommenttikentässä.

Leave a Reply