Pelaajaksi?

Teksti on päivitetty 21.5.2019.

Ceres on melko aloittelijaystävällinen roolipeli, johon toivotetaan tervetulleeksi kaikenikäiset pelaajat. Mikäli harkitset liittymistä, tämä osio on hyvä ohjenuora Ceresiin ja käytäntöihimme.

Foorumiroolipeli?

Ceresin pelaamiskäytäntöjä sivutaan vielä myöhemmin tässä tekstissä, mutta tässä vastaamme kysymykseen, mitä foorumiroolipelaaminen on.

“Foorumipohjainen tarinankerrontaroolipelaaminen on vuoropohjaista foorumilla tapahtuvaa tarinankerrontaa, jossa eläydytään itse kehitettyyn tai ennalta määrättyyn hahmoon. Maailma ja pelin säännöt ovat ennalta määriteltyjä ja tarkoituksena on sovittaa hahmo kyseiseen maailmaan sääntöjen mukaan siten, että hahmon persoonallisuus ja mielialat eivät ole kirjoittajan omia, vaan hahmon omia. Kerronta etenee vuorotellen toisten pelaajien ja heidän hahmojensa kanssa siten, että yksi kirjoittaa oman hahmonsa (näkökulmasta) pelivuoron ja toinen jatkaa omalla hahmollaan. Juoni muotoutuu hahmojen vuorovaikutuksesta ja sitä voidaan suunnitella tai olla suunnittelematta etukäteen. Tavoitteita ei ole ja halutessaan pelaaja voi jopa tapattaa oman hahmonsa, jos säännöissä se sallitaan ja aloittaa toisella hahmolla uudestaan uusilla lähtökohdilla. Hahmoja voi olla useampia.”

Liikaa tekstiä?!

Ennen liittymistä sinun olisi tutustuttava huolella ainakin “Lyhyt opas Ceresiin” -osioon, jossa on tiivistetty Ceresin maailmankuvaa kahden sivun mittaiseksi tekstiksi. Lisätietoa ja syventävää tietoa löydät sivustolta ja niitä voi lukea tarpeen vaatiessa. Mahdollisiin kysymyksiin ylläpito vastaa mielellään vieraskirjassa tai sähköpostitse.

Pelaaminen & säännöt

Luethan varsinaiset säännöt foorumiltamme ennen liittymistä!

Pelaamisen ulkopuolella käyttäydytään hyvien käytöstapojen mukaan ja ollaan kohteliaita muita kohtaan. Minkäänlaista kiusaamista ei Ceresissä hyväksytä ja noudatamme Suomen lakia toimissamme.

Muistathan myös, että roolipelaaminen vaatii sitoutumista. Mieti siis ennen liittymistäsi, onko sinulla aikaa ja motivaatiota käyttää aikaasi kirjoittamiseen ja sen myötä roolipelaamiseen.

Hahmonluonti ja hahmo

Hahmokuvauksella haet Ceresiin pelaajaksi. Hahmokuvaus on kirjallinen kuvaus/analyysi hahmosta, jolla aiot pelata Ceresissä. Muut pelaajat näkevät kuvauksen, mutta heidän hahmonsa eivät saa olla tietoisia hahmokuvauksessa mainituista (yksityis-)asioista, mikäli hahmo ei ole niitä saanut järkevästi tietoonsa (eli metapelaaminen on kiellettyä). Hahmon mahdollisen peiteammatin lävitse ei siis voi nähdä, ellei hahmo sitä pelissä itse paljasta. Pelaajien valmiita hahmokuvauksia löydät foorumilta.

Hahmokuvauksen kirjoittamiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Sinun itsesi on paljon helpompi pelata hahmollasi, kun olet miettinyt huolella, ja hahmo todennäköisesti on myös miellyttävämpi pelata silloin. Käytä siis kuvaukseen aikaa ja suunnittele hahmoasi jo ennen kuvauksen kirjoittamista. Kokonaispituudeksi pitäisi tulla noin kaksi sivua kappalejakoineen, ja hahmorajoitus on kuusi hahmoa pelaajaa kohden. Ceres on pieni peli, joten erikoisten hahmojen määrää joudutaan rajoittamaan, jotta jokainen vastaantulija ei olisi rikollisjärjestön johtaja, tai karkotettu Atlashaltia. Kysy kuitenkin rohkeasti, jos sinulla on mielessäsi jokin (Ceresille) harvinaisempi hahmoidea. Hahmot eivät voi edustaa muuta rotua kuin Ceresissä jo esiteltyjä rotuja.

Ensimmäinen hahmo muutama sananen. Ensimmäiseksi hahmoksi ei hyväksytä (kuin korkeintaan poikkeuspoikkeustapauksissa) mitään suuruudenhullua maagikkohuumekauppiasta tai muuta yliampuvaa. Ensimmäiseksi hahmoksi sopii suhteellisen normaali, ominaispiirteiltään jollain lailla mielenkiintoinen, erityinen hahmo. Älä myöskään tee hahmostasi liian tavallista, sillä pelaamisesta voi tulla yksitoikkoista – mieti hahmollesi erityispiirre, luonteeseen, tavoitteisiin, jokin motivaatio… Älä varasta muiden hahmoja tai ideoita (esimerkiksi kirjasta tai elokuvasta), hahmon tulee olla itse kehitelty.

Tässä ohjeet, joita kannattaa noudattaa hahmokuvauksen laatimisessa. Osioiden ei tarvitse olla kuitenkaan alla olevassa järjestyksessä.

Hahmokuvauksen kokonaispituudeksi pitäisi tulla vähintään 2 A4:sta normaalikokoisella fontilla (kappalejakoineen). Kappaleissa tulee olla useampi kuin yksi virke.

» Hahmon nimi: Parhaimmillaan tämä on itse keksitty/muodostettu. Se voi olla myös jokin harvinainen, eksoottinen nimi, mutta mieti, sopiiko se fantasiamaailmaan. Apuna nimiongelmissa voi käyttää esimerkiksi behindthename.comia, tai Fantasy Name Generatoria.
» Sukunimi kertoo varallisuudesta ja suvun vallasta: se on siis vain harvoilla (apuna voi tarvittaessa käyttää esimerkiksi surnames.behindthename.comia.
» Rotu: Mitä rotua hahmosi edustaa? Pelattavat rodut on mainittu erikseen yhteiskunta – linkin takana. Erikoiskysymyksissä/epätavallisissa roduissa kysy, ennen kuin kirjoitat kuvausta.
» Ammatti: Ammatinvalinnassa voit käyttää omaa järkeä. Sitä ei ole pakko mainita, mutta esimerkiksi vaeltaja/seikkailijakin käy.
» Sukupuoli on hyvä mainita selvyyden vuoksi.
» Ikä: Ihmisten vuosissa, mutta voit mainita myös sen muiden rotujen ikänä, jos mainitset sen ihmisten vuosissa.

» Ulkonäkö: Kaikkia kiinnostaa, miltä hahmosi näyttää. Kerro myös siitä, miten hahmosi pukeutuu eri vuodenaikoina ja eri tilaisuuksiin, käyttääkö hän koruja, miten hän pitää hiuksiaan… Yritä luoda tarkka ja elävä kuvaus hahmon ulkonäöstä. Jos sinusta tuntuu, että esimerkiksi piirteet ovat “normaalit”, etkä saa pituutta kuvaukselle, niin mieti, miten “normaali” määritellään, ja miten saat ulkopuolisen kärryille ulkonäöstä: ovatko esimerkiksi kulmakarvat tuuheat, ohuet, tummat, vaaleat, silmät syvällä, lähellä tai kaukana toisistaan, nenän malli ja koko… Lista asioista, joita kuvauksessa voi mainita on loputon. Kuvan saa liittää kuvaukseen, mutta se ei ole pakollinen.

» Luonne ja tavat Miten hahmosi käyttäytyy eri tilanteissa? Tiuskiiko hän, onko hän korostetun ystävällinen, avoin tai sulkeutunut? Miten luonne ilmenee eri tilanteissa (ystävien kesken, tuntemattomia tavatessa, suuttuessa) tai onko tällä jokin erityinen luonteenpiirre, joka näkyy vain tietyssä tilanteessa? Onko hahmollasi tavoitteita? Mikä tätä ajaa elämässään eteenpäin? Kuvaile monipuolisesti ja kerro tarvittaessa lyhyitä esimerkkejä elävöittääksesi tekstiä.

» Menneisyys: Mitä hahmollesi on menneisyydessä tapahtunut? Lyhyt, tiivis kuvaus riittää hyvin.

» Muuta? Mitä muuta haluat kertoa hahmostasi? Ei ole pakollinen kohta.

Kun olet kirjoittanut kuvauksen, hakemuksesi on valmis.

Lue se vielä kertaalleen lävitse ja lähetä se sitten sähköpostilla ylläpidolle osoitteeseen keonthe@gmail.com joko liitetiedostona tai tekstinä viestikentässä.

Kun hakemuksesi on hyväksytty, voit rekisteröityä foorumille. Rekisteröidy omalla nickilläsi, älä hahmon nimellä – yksi tunnus/pelaaja, ja samalla tunnuksella pelataan kaikilla hahmoilla.

Kysymyksiä voi esittää Discord-kanavallamme, sähköpostilla tai alla olevassa kommenttikentässä.